Formació

Jitsi, una eina de videotrucada

Aprén com organitzar reunions, classes, tallers, trobades familiars i d’amics amb una plataforma de videoconferència.


Telegram, més que un servei de missatgeria

És un servei de missatgeria instantani que s’utilitza, fonamentalment, per mantenir conversacions de persona a persona o en grups. Igual que en WhatsApp, es pot enviar missatges de text, veu i fins i tot realitzar videotrucades.

També es pot compatir fotos i vídeos, així com altres elements menys convencionals com cançons, arxius de qualsevol tipus o la ubicació que pot actualitza-se a temps real.

No obstant, la seva particularitat de Telegram són els bots, els xats secrets, o els canals.

El Ministeri de Sanitat té un canal a Telegram on actualitza al moment totes les informacions que van sorgint. El podeu veure aquí: Canal Telegram Ministeri de Sanitat


Utilitza el mòbil com a càmera a l’ordinador

En aquests temps de confinament, una de les eines més útils que tenim per a continuar mantenint el contacte social són les videoconferències.

En general tenim eines i aplicacions vàlides per a qualsevol dispositiu, però quan es tracta de reunions llargues o amb molts participants el més còmode és l’ordinador, ens proporciona una pantalla més gran que qualsevol tauleta o telèfon intel·ligent i si necessitem fer consultes (web, altres aplicacions, …) durant la videoconferència és més fàcil.

Avui en dia gairebé tots els equips portàtils porten de sèrie una càmera web, però els equips de sobretaula i portàtils més antics no. Si a això li afegim que les videoconferències és alguna cosa que crèiem d’ús exclusiu en l’entorn empresarial, ens trobem en un escenari on molta gent no té webcam per l’ordinador.

Si disposes d’un telèfon Android aquest problema està resolt, pots usar el teu telèfon com a webcam. Descàrrega l’aplicació “Droidcam” de Google Play i el client per a l’ordinador en el seu web Dev47Apps .

Amb aquesta aplicació converteixes el teu telèfon en un servidor de vídeo al qual el client es connecta perquè puguis usar el seu senyal de vídeo.

Tot va per Wifi, no necessites cap configuració especial més enllà de tenir tant l’ordinador com el telèfon intel·ligent dins de la mateixa xarxa. Després d’instal·lar l’app en el mòbil i obrir-la veuràs una pantalla com aquesta:

Després, instal·la l’aplicació d’escriptori i reinicia l’ordinador. Obre l’aplicació i copia les dades que veus en l’app del telèfon intel·ligent en l’aplicació de l’ordinador i prem el botó “START”.

Si tot ha anat bé, veuràs com la pantalla del teu telèfon canvia i apareix la imatge que capta la càmera del teu telèfon. A partir d’aquest punt ja pots usar-ho en qualsevol aplicació de l’ordinador. Si et pregunta, el dispositiu que has de seleccionar és “Droidcam”.

Tot funciona per Wifi, la qual cosa pot provocar una mica de retard en la imatge. Existeix l’opció de connectar tot via cable USB, però la connexió és molt més complexa i requereix la instal·lació d’altres programes i configuracions especials en el teu telèfon.