El passat dissabte 29 de juny es va celebrar el XIX Fòrum TIC Social Badalona a Llefià, a la Plaça Trafalgar de Badalona. Un vespre digital amb xerrades, stands, tallers i presentacions de diferents projectes, alternatives i experiències relacionades amb les noves tecnologies i la seva vessant social, amb la voluntat d’apropar les noves tecnologies a les associacions, entitats, i veïns i veïnes del barri de Llefià i de la ciutat de Badalona, amb l’objectiu d’ésser un espai de trobada que permetés socialitzar experiències i coneixements.
La primera xerrada del XIX Fòrum TIC Social de Badalona a Llefià, va ser a càrrec de Muriel Rovira membre del grup impulsor Apoderamentdigital.cat, que va presentar propostes concretes i estratègies que es poden impulsar des dels municipis i Ajuntaments per l’apoderament digital i la sobirania tecnològica en diferents eixos: infraestructura de telecomunicacions, democratització de la tecnologia, programari lliure, política de dades obertes, privacitat, compra pública de dispositius electrònics i circularitat i l’ús d’estàndards lliures.
A continuació, coincidint amb el vintè aniversari de la posada en marxa de la primera versió del web del barri de Llefià, José Luis Infante i Alex Jurado, membres de Llefi@net, van desenvolupar la xerrada TIC al barri, presentant diferents projectes que empren la tecnologia al servei de la comunitat. El mapa d’accessibilitat del barri, on per exemple es geolocalitzen 61 trams de vies no accessibles i 250 punts accessibles de forma limitada. Les pantalles autònomes amb informació cultural, associativa i comercial que es troben distribuïdes en establiments comercials de proximitat. També van presentar el desenvolupament amb programari lliure d’una plataforma per a la gestió de socis i sòcies de les entitats del barri i un bot interactiu des del mòbil amb missatgeria instantània, per a fer seguiment i estar al dia de les obres que s’estan realitzant a la Plaça Trafalgar.

L’artesà digital Joan Bitlloch juntament amb el seu fill Oriol, d’una manera didàctica, pràctica e interactiva mitjançant la plataforma Kahoot ens van presentar les possibilitats de la tecnologia i la robòtica educativa a través de l’ús de Lego i del Minecraft per a desenvolupar la creativitat dels més petits.


Com a tancament, en un ambient distès i amb un petit refrigeri es va donar pas a networking entre els assistents i els diferents ponents de les xerrades, per intercanviar impressions, preguntes, dubtes i nous projectes.
Un any més el Fòrum va aconseguir el seu objectiu principal, acostar les entitats, els veïns i veïnes a les noves tecnologies des de la seva vessant més social i la socialització de projectes e iniciatives arrelades al territori, treballant la integració d’allò global amb allò local, presentant projectes d’innovació social que ajuden e impulsen el canvi social.
Més informació:
–Presentacions, videos i documentació de la jornada
–Video reportatge de la jornada, via Badanotis
-Web Fòrum TIC Social Llefià: http://forum.llefia.org