El vespre del primer dissabte de juliol es va celebrar el vint-i-tres Fòrum Social digital, que no són poques edicions, organitzat per la Xarxa Ciutadana LLefi@Net, forum.llefia.org. Enguany en un escenari a la fresca on tothom se sentia còmode per escoltar i participar en el taller i les xerrades que l’organització havia preparat.

El primer acte va ser un taller que consistia a difondre les potents eines que Llefi@Net obre a les entitats i persones de la ciutat, mitjançant el mapeig ciutadà i col·laboratiu amb programari lliure openstreetmap. José Luis Infante va fer un repàs exhaustiu del projecte del camilila.llefia.org, que va començar al barri de Llefià impulsat pel Grup de Dones de Llefià per detectar i visibilitzar aquells elements de l’entorn urbà que no donen seguretat a les dones, i que a poc a poc es va estenent per la ciutat.

Posteriorment, es va fer esment al treball arbres.llefia.org, una eina que permet assenyalar els arbres talats, els que manquen i els que s’han de reposar. Enguany s’han afegit al projecte altres ciutats com Sant Adrià amb 12.000 arbres i Santa Coloma amb prop de 20.400 per a catalogar.

Seguidament, va ser el torn de l’aplicatiu mapabasquet.llefia.org que permet localitzar i catalogar les pistes de bàsquet i detectar les seves mancances, molt útil i actualitzat contínuament per la Plataforma Juguem a Bàsquet, i finalment el mapa accessibilitat.llefia.org on s’indiquen els punts, les voreres, l’estat dels passos de vianants i dels carrers en general, amb una perspectiva d’accessibilitat no només del barri de Llefià sinó també obert a tota Badalona.

I no podia faltar la part social i humanitària amb el projecte humanitari HOT OSM que permet mitjançant la cartografia lliure, ajudar en situacions de catàstrofes naturals facilitant dades per arribar amb precisió als indrets afectats.

El projecte CANSAT

El segon esdeveniment va ser la xerrada ‘Badalona a l’espai’, a càrrec de l’Institut la Pineda, que dins del seu projecte educatiu inclou i treballa les competències digitals i en telecomunicacions, on els professors Jordi Moreno, Marina Blanco i l’alumne Adrià Gil, van presentar de manera didàctica el projecte CANSAT de llançament d’un mini satèl·lit que ha estat seleccionat per l’Agència Espacial Europea, destacant el procés d’aprenentatge, lideratge i treball en equip que ha suposat el desenvolupament del projecte.

La darrera xerrada va tractar sobre els videojocs amb perspectiva feminista, la jove programadora de videojocs Sara Martí, va presentar dades de l’estat actual del paper de la dona en la indústria, on les dones són el 24% dels que treballen al sector i solament el 4% dels que programen els videojocs, constatant la bretxa de gènere existent. A continuació, va presentar el joc situacional que ha dissenyat Avisa’ns quan arribis que simula les situacions d’assetjament i masclisme que pateixen les dones en tornar a casa, i que també serveix com a eina pedagògica de sensibilització entre els i les joves.

En finalitzar els tallers i xerrades es va propiciar espai de trobada entre els assistents, ponents, organitzadors i col·laboradors per a comentar i reflexionar sobre les xerrades i futurs projectes d’innovació social amb ús de les TIC.

Un any més el Fòrum va aconseguir el seu objectiu principal: acostar les entitats, els veïns i veïnes a les noves tecnologies des del seu vessant més social, amb la divulgació de projectes i iniciatives arrelades al territori, treballant la integració del fet global amb allò local, presentant projectes d’innovació social que ajuden i impulsen el canvi social als barris i a la ciutat de Badalona.

Autors: Jordi López/Pablo Díaz-Flores 

Ariclet publicat a L’independent